INGREDIENTAI
500 g kvietinių miltų
1 kiaušinis
5 šaukštai aliejaus
3 šaukštai cukraus
žiupsnelis druskos
250 ml pieno
1 pakelis (7 g) sausų mielių
mėgstamos uogienės ar džemo
aliejaus virimui
PARUOŠIMO BŪDAS
Paruošimo laikas: apie 2 val.
-
Tešlos užmaišymas. Šiltame (apie 35 °C) piene ištirpinkite mieles su šaukštu cukraus ir leiskite 10 min. pabusti, kol paviršiuje atsiras putelių.
-
Į dubenį suberkite miltus, likusį cukrų, druską. Įdėkite kiaušinį, supilkite aliejų ir paruoštą mielių mišinį. Maišykite, tada minkykite, kol tešla taps minkšta ir elastinga (ji šiek tiek lipni – taip ir turi būti).
-
Kildinimas. Dubenį apdenkite švaria šluoste ir palikite šiltoje vietoje, kol tūris padvigubės (maždaug 1 val.).
-
Formavimas. Tešlą išverskite ant miltais pabarstyto stalo, iškočiokite į 1 cm storio lakštą. Stikline išspauskite apskritimus. Kiaušinio baltymą lengvai paplakite, juo patepkite apskritimų kraštus. Į kiekvieno vidurį dėkite šaukštelį džemo, uždenkite kitu apskritimu ir kraštus gerai užspauskite. Leiskite spurgoms dar 15 min. pakilti.
-
Kepimas. Įkaitinkite puodą su aliejumi (apie 170 °C). Spurgas kepkite porcijomis po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai parus. Išgriebkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.
-
Patiekimas. Dar šiltas spurgas apibarstykite cukraus pudra ir mėgaukitės puriu, džemu alsuojančiu desertu.