INGREDIENTAI
Porcijų skaičius: 12
-
454 g filo tešlos
Pertepimui
-
250 g ghee sviesto (arba skaidrinto)
Įdarui
-
210 g graikinių riešutų
-
160 g nesūdytų pistacijų be luobelių
-
1 a. š. cinamono
Sirupui
-
420 ml vandens
-
400 g cukraus
-
2 v. š. citrinų sulčių
TURKIŠKOS BAKLAVOS PARUOŠIMO BŪDAS
Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.
-
Tešlos paruošimas. Jei filo pirktas šaldytas, per naktį atitirpinkite šaldytuve, po to 1–2 val. palaikykite kambaryje neatidarytą pakelį, kad pilnai sušiltų.
-
Sirupas. Puode sumaišykite vandenį su cukrumi, pakaitinkite iki užvirimo, nuleiskite ugnį ir, įpylę citrinų sulčių, virkite apie 15 min., kol masė truputį sutirštės. Visiškai atvėsinkite.
-
Įdaras. Riešutus sudėkite į sandarų maišelį ir virtuviniu plaktuku sutrupinkite iki smulkių gabalėlių. Sumaišykite su cinamonu.
-
Formos paruošimas. Kepimo formą (vieną didelę arba dvi mažesnes – pagal filo lapų dydį) ištepkite dalimi ghee.
-
Sluoksniavimas.
-
Dėkite po du filo lakštus, antrąjį visada patepkite sviestu.
-
Taip sutepkite 12 lakštų. Ant jų tolygiai paskleiskite riešutų mišinį.
-
Vėl užklokite filo: dvi dalis – sviestas, vėl dvi – sviestas, kol sunaudosite dar 12 lakštų (iš viso ~24). Paskutinį paviršių taip pat sutepkite. Nepamirškite laikinai dengti neužklotų lakštų drėgnu rankšluosčiu, kad neperdžiūtų.
-
-
Pjaustymas ir kepimas. Aštriu peiliu supjaustykite dailiais kvadratais ar rombais. Kepkite 175 °C orkaitėje ~40–45 min., kol gražiai paruduos (pabaigoje, jei reikia, trumpam pakelkite temperatūrą, kad labiau apskrustų).
-
Sirupo pylimas. Ištrauktą karštą baklavą nedelsdami tolygiai apšlakstykite atvėsusiu sirupu (geriausia šaukštu). Grąžinkite į išjungtą, bet dar šiltą orkaitę 3 min., kad sirupas geriau susigertų. Tada visiškai atvėsinkite.
-
Patiekimas ir laikymas. Skanauti pravėsusią. Laikykite kambario temperatūroje neuždengtą – taip baklava išliks traški.