Traški turkiška baklava su pistacijomis ir graikiniais riešutais

Traški turkiška baklava

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius: 12

  • 454 g filo tešlos

Pertepimui

  • 250 g ghee sviesto (arba skaidrinto)

Įdarui

  • 210 g graikinių riešutų

  • 160 g nesūdytų pistacijų be luobelių

  • 1 a. š. cinamono

Sirupui

  • 420 ml vandens

  • 400 g cukraus

  • 2 v. š. citrinų sulčių

TURKIŠKOS BAKLAVOS PARUOŠIMO BŪDAS

Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.

  1. Tešlos paruošimas. Jei filo pirktas šaldytas, per naktį atitirpinkite šaldytuve, po to 1–2 val. palaikykite kambaryje neatidarytą pakelį, kad pilnai sušiltų.

  2. Sirupas. Puode sumaišykite vandenį su cukrumi, pakaitinkite iki užvirimo, nuleiskite ugnį ir, įpylę citrinų sulčių, virkite apie 15 min., kol masė truputį sutirštės. Visiškai atvėsinkite.

  3. Įdaras. Riešutus sudėkite į sandarų maišelį ir virtuviniu plaktuku sutrupinkite iki smulkių gabalėlių. Sumaišykite su cinamonu.

  4. Formos paruošimas. Kepimo formą (vieną didelę arba dvi mažesnes – pagal filo lapų dydį) ištepkite dalimi ghee.

  5. Sluoksniavimas.

    • Dėkite po du filo lakštus, antrąjį visada patepkite sviestu.

    • Taip sutepkite 12 lakštų. Ant jų tolygiai paskleiskite riešutų mišinį.

    • Vėl užklokite filo: dvi dalis – sviestas, vėl dvi – sviestas, kol sunaudosite dar 12 lakštų (iš viso ~24). Paskutinį paviršių taip pat sutepkite. Nepamirškite laikinai dengti neužklotų lakštų drėgnu rankšluosčiu, kad neperdžiūtų.

  6. Pjaustymas ir kepimas. Aštriu peiliu supjaustykite dailiais kvadratais ar rombais. Kepkite 175 °C orkaitėje ~40–45 min., kol gražiai paruduos (pabaigoje, jei reikia, trumpam pakelkite temperatūrą, kad labiau apskrustų).

  7. Sirupo pylimas. Ištrauktą karštą baklavą nedelsdami tolygiai apšlakstykite atvėsusiu sirupu (geriausia šaukštu). Grąžinkite į išjungtą, bet dar šiltą orkaitę 3 min., kad sirupas geriau susigertų. Tada visiškai atvėsinkite.

  8. Patiekimas ir laikymas. Skanauti pravėsusią. Laikykite kambario temperatūroje neuždengtą – taip baklava išliks traški.