Tikras austriškas obuolių štrudelis

Šis štrudelis gaminamas pagal tradicinį austrišką receptą – su plonyte elastinga tešla, kvapniu obuolių įdaru, razinomis ir cinamonu. Tai desertas, kuris puikiai tiks tiek šventei, tiek jaukiam savaitgalio vakarui.

Ingredientai

Tešlai:

  • 150 g miltų
  • 80 ml šilto vandens
  • 15 g neutralaus skonio aliejaus
  • 0,5 šaukštelio citrinų sulčių arba acto
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 1 kg obuolių
  • 80 g cukraus
  • 80 g maltų džiūvėsėlių
  • 50 g sviesto
  • 50 g razinų
  • 50 g smulkintų migdolų (nebūtina)
  • 3 šaukštai romo, brendžio arba vandens
  • 1 šaukštas citrinų sulčių
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 2 šaukštai sviesto aptepimui

Paruošimo būdas

  1. Dubenyje sumaišykite šiltą vandenį su aliejumi, druska ir citrinų sultimis. Įmaišykite pusę miltų, tada likusius miltus ir minkykite apie 10 minučių, kol tešla taps minkšta, elastinga, bet ne lipni. Paviršių patepkite aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje apie 1 valandą.
  2. Įdarui keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite džiūvėsėlius ir kepkite, kol jie taps auksinės spalvos. Atvėsinkite, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu. Obuolius nulupkite, supjaustykite, apšlakstykite citrinų sultimis, sumaišykite su riešutais bei rome pamirkytomis razinomis.
  3. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus, tuomet patampykite rankomis, kad būtų itin plona. Vieną pusę patepkite sviestu, kitą pabarstykite džiūvėsėliais, sudėkite obuolių įdarą, užlenkite kraštus ir susukite į vyniotinį.
  4. Štrudelį dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą siūle žemyn, viršų patepkite sviestu ir kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 30–40 minučių, kol gražiai parus.
  5. Šiek tiek atvėsinkite, supjaustykite ir patiekite. Skanaus!