Švilpikai orkaitėje su šoninės padažu

Švilpikai – tradicinis bulvių patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams, tiek šventiniams pietums. Kepami orkaitėje jie tampa lengvesni ir mažiau riebūs, o patiekti su šoninės bei grietinėlės padažu įgauna ypatingą skonį ir kvapą.

Ingredientai

Porcijų skaičius: 4

Tešlai

  • 800 g bulvių
  • 100 g miltų
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai ištirpinto sviesto
  • 0,5 šaukštelio druskos

Padažui

  • 500 ml 35% riebumo grietinėlės
  • 200 g šaltai arba karštai rūkytos šoninės
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 sauja smulkintų šviežių krapų

Paruošimo būdas

  1. Bulvių paruošimas: Bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite, nulupkite ir sutrinkite į vientisą košę. Įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, išmaišykite. Suberkite miltus ir suminkykite tešlą.
  2. Švilpikų formavimas: Ketvirtadalį tešlos dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir suvoliuokite į pailgą virvelę. Ją šiek tiek suplokite ir supjaustykite rombeliais, maždaug 0,5 cm storio ir 3–4 cm pločio. Taip paruoškite visus švilpikus.
  3. Kepimas: Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėliokite švilpikus, aptepkite ištirpintu sviestu. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min., apverskite ir kepkite dar 15 min. Iškeptus švilpikus laikykite šiltai.
  4. Padažo gaminimas: Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite, šoninę taip pat susmulkinkite. Sudėkite į keptuvę ir kepkite, kol svogūnas suminkštės. Supilkite grietinėlę, suberkite krapus ir kaitinkite maišydami, kol padažas sutirštės. Nukelkite nuo ugnies.
  5. Patiekimas: Sumaišykite švilpikus su padažu viename inde. Jei norite minkštesnės tekstūros, palaikykite uždengtus su padažu apie 15 minučių prieš patiekdami. Skanaus!