Švilpikai – tradicinis bulvių patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams, tiek šventiniams pietums. Kepami orkaitėje jie tampa lengvesni ir mažiau riebūs, o patiekti su šoninės bei grietinėlės padažu įgauna ypatingą skonį ir kvapą.
Ingredientai
Porcijų skaičius: 4
Tešlai
- 800 g bulvių
- 100 g miltų
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai ištirpinto sviesto
- 0,5 šaukštelio druskos
Padažui
- 500 ml 35% riebumo grietinėlės
- 200 g šaltai arba karštai rūkytos šoninės
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 1 sauja smulkintų šviežių krapų
Paruošimo būdas
- Bulvių paruošimas: Bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite, nulupkite ir sutrinkite į vientisą košę. Įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, išmaišykite. Suberkite miltus ir suminkykite tešlą.
- Švilpikų formavimas: Ketvirtadalį tešlos dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir suvoliuokite į pailgą virvelę. Ją šiek tiek suplokite ir supjaustykite rombeliais, maždaug 0,5 cm storio ir 3–4 cm pločio. Taip paruoškite visus švilpikus.
- Kepimas: Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėliokite švilpikus, aptepkite ištirpintu sviestu. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min., apverskite ir kepkite dar 15 min. Iškeptus švilpikus laikykite šiltai.
- Padažo gaminimas: Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite, šoninę taip pat susmulkinkite. Sudėkite į keptuvę ir kepkite, kol svogūnas suminkštės. Supilkite grietinėlę, suberkite krapus ir kaitinkite maišydami, kol padažas sutirštės. Nukelkite nuo ugnies.
- Patiekimas: Sumaišykite švilpikus su padažu viename inde. Jei norite minkštesnės tekstūros, palaikykite uždengtus su padažu apie 15 minučių prieš patiekdami. Skanaus!