Falafeliai – tai gardus ir maistingas patiekalas iš avinžirnių, kuris puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei. Šis receptas leis lengvai pasigaminti traškius, aromatingus falafelius su gaiviu jogurto padažu.
Ingredientai
Porcijų skaičius: apie 4
- 250 g avinžirnių
- 1/2 vidutinio dydžio svogūno
- 1/2 citrinos sulčių
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 2 skiltelės česnako
- 1 šaukštelis kumino, nemalto (arba 1/2 šaukštelio malto)
- 2 saujos šviežios kalendros (arba 1 šaukštelis džiovintos)
- Žiupsnis kajeno pipirų arba aitriosios paprikos miltelių
- Žiupsnis druskos
- Žiupsnis pipirų
Padažui:
- 150 g natūralaus jogurto
- 1 šaukštas laimo arba apelsino sulčių
- Tarkuota laimo arba apelsino žievelė
- Smulkintų žalumynų
Paruošimo būdas
- Avinžirnius nuplaukite ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Palikite brinkti per naktį arba bent 4 valandas.
- Išmirkusius avinžirnius nusunkite. Svogūną ir česnaką susmulkinkite, visus ingredientus sudėkite į trintuvą, įspauskite pusės citrinos sultis.
- Sumalkite iki vientisos, bet ne per daug skystos masės. Konsistencija turi išlikti grūdėta.
- Gautą masę gerai išmaišykite.
- Jeigu gruzdinsite – formuokite nedidelius kamuoliukus, juos dėkite į įkaitintą aliejų ir kepkite kelis kartus pavartydami.
- Jeigu kepsite orkaitėje – formuokite kotletukus. Kepimo formą apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pašaukite į orkaitę, kad įkaistų, tada dėkite falafelius. Kepkite 180°C apie 20 min., pusiaukelėje apverskite. Kepant be aliejaus jie bus minkštesni, be traškios plutelės.
- Patiekite su natūraliu jogurtu, pagardintu laimo žievele ir sultimis bei smulkintomis kalendromis. Puikiai dera ir su humusu.