Obuolių sūris – tradicinis receptas ir keli patikrinti gamybos būdai

Obuolių sūris – tai senovinis lietuviškas saldumynas, kuris žavi savo sodriu skoniu, malonia tekstūra ir ilgu išlaikymu. Jį galima ruošti verdant, kepant orkaitėje arba derinant abu būdus. Toliau pateikiame, kaip pasigaminti šį gardumyną namuose.

Kiek cukraus dėti?

Vienam kilogramui obuolių paprastai reikia 100–150 g cukraus, tačiau tiksli norma priklauso nuo obuolių saldumo ir naudojamų priedų. Cinamonas, vanilinis cukrus ar kiti prieskoniai sustiprina skonį, todėl cukraus galima dėti mažiau. Jei sūrį gaminate be cukraus, rinkitės pektino turinčias rudenines veisles (pvz., antaninius).

Prieskoniai ir priedai

Obuolių sūrį galima pagardinti cinamonu, vaniliniu cukrumi, kardamonu, gvazdikėliais, muskatu, citrusinių vaisių žievelėmis ar sultimis. Į masę galima įmaišyti riešutų, cukatų, džiovintų vaisių ar uogų.

Obuolių sūrio gamybos būdai

1. Virimas

  1. Obuolius supjaustykite, užpilkite cukrumi ir palikite pernakt, kad išsiskirtų sultys.
  2. Kitą dieną sultis nukoškite, virkite su cukrumi, kol sirupo tūris sumažės trigubai.
  3. Į sirupą suberkite obuolių gabaliukus, virkite 1–2 val. ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol masė patamsės ir taps standi.

2. Kepimas orkaitėje

  1. Supjaustytus obuolius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės.
  2. Sutrynę sumaišykite su cukrumi ir suberkite į karščiui atsparų puodą.
  3. Kepkite orkaitėje apie 1 val., retkarčiais permaišydami. Tuomet dar pavirkite ant ugnies iki tirštumo.

3. Virimas ir kepimas kartu

  1. Obuolius su cukrumi palaikykite pernakt, sultis nukoškite ir virkite iki sumažėjimo.
  2. Įmaišykite obuolius, sudėkite į puodą ir kepkite orkaitėje 1–1,5 val., kas 15–20 min. permaišydami.
  3. Baikite virti ant ugnies iki visiško sutirštėjimo.

Formavimas

Paruoštą masę dėkite į sudrėkintą sūrmaišį arba kepimo popieriumi išklotą formą. Palikite parai, kad sutvirtėtų ir šiek tiek apdžiūtų. Išėmus, galima pjaustyti kvadratėliais ar formuoti dekoratyvias figūras.

Džiovinimas

Nuimkite audinį ar popierių ir džiovinkite iki 60°C įkaitintoje orkaitėje keletą valandų. Vėliau suvyniokite į drobę ar liną ir laikykite šiltoje vietoje, kad skonis dar labiau subręstų. Kuo ilgiau džiovinsite, tuo sūris bus kietesnis ir aromatingesnis.

Tradicinis naminės obuolių sūrio receptas

  • 3,5 kg obuolių
  • 200–300 g cukraus
  • Pasirinktinai: citrusinių vaisių žievelės, prieskoniai, vanilinis cukrus, riešutai, džiovinti vaisiai ar uogos

Gaminimas verdant

  1. Obuolius supjaustykite, užpilkite cukrumi ir citrinos sultimis (jei naudojate), palikite parai.
  2. Sultis virkite iki trečdalio tūrio, įmaišykite obuolius ir prieskonius.
  3. Virkite iki sutirštėjimo, pabaigoje suberkite riešutus ar džiovintus vaisius.

Gaminimas kepant orkaitėje

  1. Obuolius kepkite iki suminkštėjimo, sutrinkite ir sumaišykite su cukrumi.
  2. Kepkite 200°C orkaitėje valandą, kas 15–20 min. permaišydami, tuomet pavirkite ant ugnies iki tirštumo.

Kombinuotas būdas

  1. Obuolius su cukrumi ir citrinos sultimis palaikykite pernakt.
  2. Sultis virkite, įmaišykite obuolius ir kepkite orkaitėje 1–1,5 val., tuomet užbaikite virti ant ugnies.

Galiausiai masę sudėkite į formą, palikite sutvirtėti ir apdžiūti, tada papildomai padžiovinkite orkaitėje ir laikykite šiltoje vietoje.