Nostalgiški meduoliniai grybukai iš senovinės keptuvės

Nostalgiški meduoliniai grybukai

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius – 60

Tešlai

  • 400 g miltų (apytikriai)
  • 250 g sviesto
  • 200 g grietinės
  • 200 g cukraus (tinka ir rudas, ir baltas)
  • 100 g medaus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 kiaušinio trynys (baltymas liks glajui)
  • 1½ a. š. meduolių prieskonių
  • 1 a. š. sodos (nubraukto)
  • 1 a. š. kepimo miltelių (nebūtina, bet pagerina tekstūrą)

Glajui

  • ~200 g cukraus pudros
  • 1 kiaušinio baltymas
  • Žiupsnis citrinos rūgšties (arba 1–2 v. š. citrinos sulčių)

Viršui

  • 150 g juodojo šokolado
  • 1 v. š. bekvapio aliejaus

Papuošimui

  • Aguonų – pagal poreikį

PARUOŠIMO BŪDAS

Laikas – > 1 val.

  1. Medaus masė. Į prikaistuvį sudėkite sviestą, cukrų ir medų. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Nukelkite, įmaišykite sodą ir palikite, kol masė tampa šiltai skysta.

  2. Skystieji ingredientai. Į pravėsusią masę įmaišykite grietinę ir prieskonius. Po vieną įplakite kiaušinius bei trynį.

  3. Miltų įmaišymas. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir, berkite po kelis šaukštus, įdarbinkite į tešlą, kol gausis elastinga, bet formuojama masė.

  4. Keptuvės paruošimas. Grybelių keptuvę gerai įkaitinkite ir lengvai patepkite aliejumi arba tirpintu sviestu.

  5. Formavimas. Šaukšteliu formuokite nedidelius rutuliukus ir dėkite į formeles – po du (kepurėlei ir koteliui). Pirštų galiukais šiek tiek prispauskite.

  6. Kepimas. Uždenkite keptuvę, prispauskite, apverskite ir kepkite ant vidutinės kaitros 7–8 min., apversdami kas 1–2 min.

  7. Aušinimas. Iškepusius grybus atsargiai išimkite ir palikite atvėsti ant grotelių.

  8. Baltas glajus. Baltymą plakdami palaipsniui berkite cukraus pudrą ir citrinos rūgštį, kol masė bus tiršta ir blizgi.

  9. Dekoravimas kotelių. Grybelių kotelius aptepkite baltu glajumi ir apvoliokite aguonose.

  10. Šokoladinės kepurėlės. Juodą šokoladą ištirpinkite su aliejumi ir kepurėles šiek tiek pamirkykite šokolade. Padėkite džiūti.

Patarimai

  • Norite senoviško skonio? Kepurėles aptepkite kakaviniu glajumi (150 g cukraus, 150 g sviesto, 6 v. š. kakavos, 3 v. š. pieno – kaitinkite iki vienalytės masės).
  • Jei glajus kietėdamas traukiasi, įlašinkite šiek tiek vandens; jei per skystas – įberkite dar pudros.