Nostalgiški meduoliniai grybukai iš senovinės keptuvės

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius – 60

Tešlai

  • 400 g miltų (apytikriai)

  • 250 g sviesto

  • 200 g grietinės

  • 200 g cukraus (tinka ir rudas, ir baltas)

  • 100 g medaus

  • 2 kiaušiniai

  • 1 kiaušinio trynys (baltymas liks glajui)

  • 1½ a. š. meduolių prieskonių

  • 1 a. š. sodos (nubraukto)

  • 1 a. š. kepimo miltelių (nebūtina, bet pagerina tekstūrą)

Glajui

  • ~200 g cukraus pudros

  • 1 kiaušinio baltymas

  • Žiupsnis citrinos rūgšties (arba 1–2 v. š. citrinos sulčių)

Viršui

  • 150 g juodojo šokolado

  • 1 v. š. bekvapio aliejaus

Papuošimui

  • Aguanų – pagal poreikį

PARUOŠIMO BŪDAS

Laikas – > 1 val.

  1. Medaus masė. Į prikaistuvį sudėkite sviestą, cukrų ir medų. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol kristalai ištirps. Nukelkite, įmaišykite sodą ir palikite, kol masė tampa šiltai lietaus.

  2. Skystieji ingredientai. Į pravėsusią masę įmaišykite grietinę ir prieskonius. Po vieną įplakite kiaušinius bei trynį.

  3. Miltų įmaišymas. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir, berkite po kelis šaukštus, įdarbinkite į tešlą. Ji turi priminti minkštą plastiliną – kieta minkyti rankomis, bet dar pasiduodanti šaukštui.

  4. Keptuvės paruošimas. Meduolinių grybukų keptuvę gerai įkaitinkite ir lengvai patepkite aliejumi ar tirpintu sviestu.

  5. Formavimas. Imkite po šaukštelį tešlos, suvoliokite rutuliukus. Į kiekvieną formelę dėkite po du: vieną – kepurėlei, kitą – koteliui. Pirštų galiukais prispauskite, kad užpildytų ertmes.

  6. Kepimas. Keptuvę uždarykite, gerai prispauskite, apverskite ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 7–8 min., kas 1–2 min. vėl apversdami.

  7. Aušinimas. Iškepusius grybukus atsargiai išimkite ir palikite atvėsti – vėsindami jie sutvirtės.

  8. Baltas glajus. Baltymą plakdami po truputį berkite cukraus pudrą ir citrinos rūgštį, kol gausite tirštą, lyg grietinė, masę. Jei per tiršta – lašinkite vandens, jei skysta – įberkite pudros.

  9. Dekoravimas kotelių. Kotelį aptepkite baltu glajumi, dugną įmerkite į aguonas ir sustatykite kepurėlėmis žemyn ant kruopomis (ryžiais arba grikiais) pripildytos skardelės džiūti.

  10. Šokoladinės kepurėlės. Šokoladą ištirpinkite virš garų vonelės, įmaišykite aliejų. Grybukų kepurėles trumpai pamirkykite šokolade ir vėl statykite džiūti.

Patarimai

  • Norite tikro senoviško skonio? Kepurėles vietoje šokolado aptepkite kakaviniu glajumi (150 g cukraus, 150 g sviesto, 6 v. š. kakavos, 3 v. š. pieno – tirpinkite iki vientisos masės).

  • Jei baltas glajus kietėdamas traukiasi, įlašinkite lašelį vandens; jei bėga – įberkite pudros.