INGREDIENTAI
Porcijų skaičius – 60
Tešlai
-
400 g miltų (apytikriai)
-
250 g sviesto
-
200 g grietinės
-
200 g cukraus (tinka ir rudas, ir baltas)
-
100 g medaus
-
2 kiaušiniai
-
1 kiaušinio trynys (baltymas liks glajui)
-
1½ a. š. meduolių prieskonių
-
1 a. š. sodos (nubraukto)
-
1 a. š. kepimo miltelių (nebūtina, bet pagerina tekstūrą)
Glajui
-
~200 g cukraus pudros
-
1 kiaušinio baltymas
-
Žiupsnis citrinos rūgšties (arba 1–2 v. š. citrinos sulčių)
Viršui
-
150 g juodojo šokolado
-
1 v. š. bekvapio aliejaus
Papuošimui
-
Aguanų – pagal poreikį
PARUOŠIMO BŪDAS
Laikas – > 1 val.
-
Medaus masė. Į prikaistuvį sudėkite sviestą, cukrų ir medų. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol kristalai ištirps. Nukelkite, įmaišykite sodą ir palikite, kol masė tampa šiltai lietaus.
-
Skystieji ingredientai. Į pravėsusią masę įmaišykite grietinę ir prieskonius. Po vieną įplakite kiaušinius bei trynį.
-
Miltų įmaišymas. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir, berkite po kelis šaukštus, įdarbinkite į tešlą. Ji turi priminti minkštą plastiliną – kieta minkyti rankomis, bet dar pasiduodanti šaukštui.
-
Keptuvės paruošimas. Meduolinių grybukų keptuvę gerai įkaitinkite ir lengvai patepkite aliejumi ar tirpintu sviestu.
-
Formavimas. Imkite po šaukštelį tešlos, suvoliokite rutuliukus. Į kiekvieną formelę dėkite po du: vieną – kepurėlei, kitą – koteliui. Pirštų galiukais prispauskite, kad užpildytų ertmes.
-
Kepimas. Keptuvę uždarykite, gerai prispauskite, apverskite ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 7–8 min., kas 1–2 min. vėl apversdami.
-
Aušinimas. Iškepusius grybukus atsargiai išimkite ir palikite atvėsti – vėsindami jie sutvirtės.
-
Baltas glajus. Baltymą plakdami po truputį berkite cukraus pudrą ir citrinos rūgštį, kol gausite tirštą, lyg grietinė, masę. Jei per tiršta – lašinkite vandens, jei skysta – įberkite pudros.
-
Dekoravimas kotelių. Kotelį aptepkite baltu glajumi, dugną įmerkite į aguonas ir sustatykite kepurėlėmis žemyn ant kruopomis (ryžiais arba grikiais) pripildytos skardelės džiūti.
-
Šokoladinės kepurėlės. Šokoladą ištirpinkite virš garų vonelės, įmaišykite aliejų. Grybukų kepurėles trumpai pamirkykite šokolade ir vėl statykite džiūti.
Patarimai
-
Norite tikro senoviško skonio? Kepurėles vietoje šokolado aptepkite kakaviniu glajumi (150 g cukraus, 150 g sviesto, 6 v. š. kakavos, 3 v. š. pieno – tirpinkite iki vientisos masės).
-
Jei baltas glajus kietėdamas traukiasi, įlašinkite lašelį vandens; jei bėga – įberkite pudros.