INGREDIENTAI
Porcijų skaičius – 60
Tešlai
- 400 g miltų (apytikriai)
- 250 g sviesto
- 200 g grietinės
- 200 g cukraus (tinka ir rudas, ir baltas)
- 100 g medaus
- 2 kiaušiniai
- 1 kiaušinio trynys (baltymas liks glajui)
- 1½ a. š. meduolių prieskonių
- 1 a. š. sodos (nubraukto)
- 1 a. š. kepimo miltelių (nebūtina, bet pagerina tekstūrą)
Glajui
- ~200 g cukraus pudros
- 1 kiaušinio baltymas
- Žiupsnis citrinos rūgšties (arba 1–2 v. š. citrinos sulčių)
Viršui
- 150 g juodojo šokolado
- 1 v. š. bekvapio aliejaus
Papuošimui
- Aguonų – pagal poreikį
PARUOŠIMO BŪDAS
Laikas – > 1 val.
-
Medaus masė. Į prikaistuvį sudėkite sviestą, cukrų ir medų. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Nukelkite, įmaišykite sodą ir palikite, kol masė tampa šiltai skysta.
-
Skystieji ingredientai. Į pravėsusią masę įmaišykite grietinę ir prieskonius. Po vieną įplakite kiaušinius bei trynį.
-
Miltų įmaišymas. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir, berkite po kelis šaukštus, įdarbinkite į tešlą, kol gausis elastinga, bet formuojama masė.
-
Keptuvės paruošimas. Grybelių keptuvę gerai įkaitinkite ir lengvai patepkite aliejumi arba tirpintu sviestu.
-
Formavimas. Šaukšteliu formuokite nedidelius rutuliukus ir dėkite į formeles – po du (kepurėlei ir koteliui). Pirštų galiukais šiek tiek prispauskite.
-
Kepimas. Uždenkite keptuvę, prispauskite, apverskite ir kepkite ant vidutinės kaitros 7–8 min., apversdami kas 1–2 min.
-
Aušinimas. Iškepusius grybus atsargiai išimkite ir palikite atvėsti ant grotelių.
-
Baltas glajus. Baltymą plakdami palaipsniui berkite cukraus pudrą ir citrinos rūgštį, kol masė bus tiršta ir blizgi.
-
Dekoravimas kotelių. Grybelių kotelius aptepkite baltu glajumi ir apvoliokite aguonose.
-
Šokoladinės kepurėlės. Juodą šokoladą ištirpinkite su aliejumi ir kepurėles šiek tiek pamirkykite šokolade. Padėkite džiūti.
Patarimai
- Norite senoviško skonio? Kepurėles aptepkite kakaviniu glajumi (150 g cukraus, 150 g sviesto, 6 v. š. kakavos, 3 v. š. pieno – kaitinkite iki vienalytės masės).
- Jei glajus kietėdamas traukiasi, įlašinkite šiek tiek vandens; jei per skystas – įberkite dar pudros.