Napoleono tortas – tikra konditerijos legenda, kurią daugelis kepa ypatingoms progoms. Trapūs tešlos lakštai ir švelnus vanilinis kremas sukuria neprilygstamą skonį, kuris su laiku tampa dar sodresnis. Šis receptas padės pagaminti gardų, aukštą ir šventišką tortą be skubėjimo, laikantis tradicinio paruošimo būdo.
Ingredientai
Porcijų skaičius: 16 (22 cm skersmens tortas)
Paruošimo laikas: apie 3 val. + brandinimas per naktį ar ilgiau
Tešlos lakštams
- 4 1/3 stiklinės (610 g) miltų (550D)
- 300 g šalto sviesto
- 350 g riebios grietinės (30%)
- 1 kiaušinis
Kremui
- 3 stiklinės (750 g) pieno
- 6 valg. š. kukurūzų krakmolo
- 1 2/3 stiklinės (215 g) miltelinio cukraus
- 3 dideli kiaušiniai
- 6 dideli kiaušinių tryniai
- 2 arb. š. vanilės ekstrakto
- 100 g sviesto
- 6 valg. š. spanguolių, bruknių ar juodųjų serbentų uogienės
Paruošimo būdas
- Tešlos paruošimas: Miltus sumaišykite su kubeliais pjaustytu šaltu sviestu ir pirštais sutrinkite iki smulkių trupinių. Įmaišykite grietinę ir kiaušinį, minkykite, kol tešla taps vientisa. Suvyniokite į plėvelę ir laikykite šaldytuve 1 valandą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (su vėjeliu). Ant 10 kepimo popieriaus lapų nusipieškite 24 cm apskritimus.
- Tešlą padalinkite į 10 dalių, iškočiokite plonus lakštus iki apskritimo formos. Kraštelius apipjaukite, subadykite šakute.
- Kepkite po vieną lakštą apie 10 minučių, kol taps auksiniai. Atvėsinkite.
- Kremo paruošimas: 190 g pieno sumaišykite su krakmolu, cukrumi, kiaušiniais, tryniais ir vanile. Likusį pieną užvirinkite, dalį jo supilkite į kiaušinių masę maišydami, tada viską supilkite atgal į puodą. Kaitinkite, kol sutirštės. Įmaišykite sviestą, atvėsinkite.
- Torto surinkimas: Ant lėkštės dėkite pirmą lakštą, plonai aptepkite kremu. Kas kelis sluoksnius vietoje kremo tepkite uogienę. Taip sluoksniuokite visus lakštus.
- Susluoksniuotą tortą laikykite šaldytuve bent per naktį, o geriausia – 2–3 dienas.
- Puošimas: Iškeptų lakštų kraštelius sutrinkite į trupinius ir jais apibarstykite tortą. Dekoruokite pagal savo skonį – uogomis, žolelėmis ar vaisių gabalėliais.
Patarimai
Tešla bus lengviau kočiojama, jei sviestas ir tešla išliks šalti. Kremui rinkitės kokybiškus kiaušinius, o uogienę naudokite pagal savo skonį – ji suteiks gaivumo. Šis tortas tampa gardžiausias po kelių dienų, kai skoniai susilieja į vieną visumą.