Naminiai kūčiukai – tradicinis kūčiukų receptas šventiniam stalui

Šis kūčiukų receptas leis pasigaminti kvapnius, minkštus ir gardžius kepinukus, be kurių neįsivaizduojama Kūčių vakarienė. Pagaminti juos nesudėtinga, o skonis sušildys kiekvieną šventinį vakarą.

Ingredientai

  • 500 g kvietinių miltų (550C)
  • 280 ml šilto vandens
  • 4 šaukštai aliejaus
  • 7 g sausų mielių (arba 20 g šlapių)
  • 6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
  • 4 šaukštai aguonų
  • 1 žiupsnelis druskos

Paruošimo būdas

  1. Dubenyje sumaišykite pusę miltų su sausomis mielėmis, suberkite cukrų, druską ir dar kartą išmaišykite.
  2. Pamažu pilkite pašildytą, bet ne karštą vandenį, išmaišykite ir palikite tešlą šiltoje vietoje 1–1,5 val., kad pakiltų.
  3. Į pakilusią tešlą įmaišykite aliejų, aguonas, likusius miltus ir užminkykite. Tešla turi būti minkšta ir elastinga.
  4. Suformuokite tešlos kamuolį, paviršių patepkite aliejumi, uždenkite ir palikite dar 1–1,5 val. pakilimui.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus + apačia, be vėjelio).
  6. Nedidelį gabalėlį tešlos tarp rankų sukočiokite į 7–10 mm storio volelius. Jeigu limpa, pavoliokite miltuose.
  7. Volelius supjaustykite kūčiukais, kurių plotis būtų panašus į aukštį, ir sudėkite ant kepimo popieriaus.
  8. Kepkite 12–15 minučių, kol įgaus auksinį atspalvį. Kepimo metu po 10 minučių pavartykite, kad tolygiai apskrustų.
  9. Iškepusius kūčiukus iškart perkelkite į lėkštę ar indą, kad nebesikeptų.
  10. Atvėsusius laikykite sandariame inde ar maišelyje.

Patarimai

Daugiau aliejaus tešloje suteiks minkštumo, o mažiau – traškumo. Saldumą taip pat galite reguliuoti pagal savo skonį. Jeigu namuose vėsu, tešlą kildinkite iki 35°C pašildytoje orkaitėje, tada išjunkite ir palikite pakilimui.