Šis kūčiukų receptas leis pasigaminti kvapnius, minkštus ir gardžius kepinukus, be kurių neįsivaizduojama Kūčių vakarienė. Pagaminti juos nesudėtinga, o skonis sušildys kiekvieną šventinį vakarą.
Ingredientai
- 500 g kvietinių miltų (550C)
- 280 ml šilto vandens
- 4 šaukštai aliejaus
- 7 g sausų mielių (arba 20 g šlapių)
- 6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
- 4 šaukštai aguonų
- 1 žiupsnelis druskos
Paruošimo būdas
- Dubenyje sumaišykite pusę miltų su sausomis mielėmis, suberkite cukrų, druską ir dar kartą išmaišykite.
- Pamažu pilkite pašildytą, bet ne karštą vandenį, išmaišykite ir palikite tešlą šiltoje vietoje 1–1,5 val., kad pakiltų.
- Į pakilusią tešlą įmaišykite aliejų, aguonas, likusius miltus ir užminkykite. Tešla turi būti minkšta ir elastinga.
- Suformuokite tešlos kamuolį, paviršių patepkite aliejumi, uždenkite ir palikite dar 1–1,5 val. pakilimui.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus + apačia, be vėjelio).
- Nedidelį gabalėlį tešlos tarp rankų sukočiokite į 7–10 mm storio volelius. Jeigu limpa, pavoliokite miltuose.
- Volelius supjaustykite kūčiukais, kurių plotis būtų panašus į aukštį, ir sudėkite ant kepimo popieriaus.
- Kepkite 12–15 minučių, kol įgaus auksinį atspalvį. Kepimo metu po 10 minučių pavartykite, kad tolygiai apskrustų.
- Iškepusius kūčiukus iškart perkelkite į lėkštę ar indą, kad nebesikeptų.
- Atvėsusius laikykite sandariame inde ar maišelyje.
Patarimai
Daugiau aliejaus tešloje suteiks minkštumo, o mažiau – traškumo. Saldumą taip pat galite reguliuoti pagal savo skonį. Jeigu namuose vėsu, tešlą kildinkite iki 35°C pašildytoje orkaitėje, tada išjunkite ir palikite pakilimui.