Naminiai kūčiukai su aguonomis

Kūčiukai – tradicinis lietuviškas Kūčių vakarienės kepinys, be kurio daugelis neįsivaizduoja šventinio stalo. Pagal šį receptą iškepsite minkštus ir aromatingus kūčiukus su aguonomis, puikiai derančius prie aguonpienio ar kaip atskirą šventinį užkandį.

Ingredientai

  • 500 g kvietinių miltų (550C)
  • 280 ml šilto vandens
  • 4 šaukštai aliejaus
  • 7 g sausų mielių (arba 20 g šlapių)
  • 6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
  • 4 šaukštai aguonų
  • Žiupsnelis druskos

Paruošimo būdas

  1. Į dubenį suberkite pusę miltų, sausas mieles ir išmaišykite. Įmaišykite cukrų bei druską.
  2. Pamažu pilkite pašildytą vandenį, maišydami, kol masė taps vientisa. Pridengę rankšluosčiu, palikite šiltoje vietoje 1–1,5 val. pakilimui.
  3. Į pakilusią tešlą įmaišykite aliejų, aguonas, likusius miltus ir minkykite, kol tešla taps minkšta bei elastinga. Jei lipni – įberkite miltų, jei kieta – įpilkite šilto vandens.
  4. Tešlą suformuokite į kamuolį, patepkite paviršių aliejumi, uždenkite ir palikite pakilti dar 1–1,5 val.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus + apačia, be vėjelio).
  6. Nedidelį gabalėlį tešlos tarp rankų išvoliokite į 7–10 mm storio volelį. Jei limpa, pavoliokite miltuose.
  7. Volelius supjaustykite nedideliais gabalėliais, panašaus pločio ir aukščio.
  8. Kūčiukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  9. Kepkite 12–15 min., kol įgaus auksinį atspalvį. Po 10 min. kepimo pavartykite, kad apskrustų tolygiai.
  10. Iškepusius iškart išimkite iš skardos ir palikite atvėsti. Laikykite sandariame inde.