INGREDIENTAI
Raugui
-
200 ml šilto vandens
-
150 g kvietinių miltų
-
½ a. š. sausų mielių
Tešlai
-
400 g kvietinių miltų
-
185 ml vandens
-
15 g druskos
-
15 g cukraus
Pabarstymui
-
Miltų pagal poreikį
PARUOŠIMO BŪDAS
Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.
-
Raugo paruošimas
Mieles ištirpinkite šiltame (ne karštame) vandenyje, palikite 5–10 min. Sudėkite 150 g miltų, gerai išmaišykite. Inde uždenkite ir palikite 3–4 val. kambario temperatūroje, kol paviršiuje pasirodys burbuliukų. -
Pagrindinės tešlos maišymas
Į raugą supilkite likusį vandenį, suberkite 400 g miltų, druską ir cukrų. Išmaišykite mentele – masė bus lipni. Uždenkite plėvele, palikite 1 val. -
Tempimai ir ilgas kildinimas
Po valandos tešlą švelniai ištempkite ir perlenkite per pusę, dar kartą pakartokite. Vėl uždenkite ir palikite dar 1 val. Pakartokite tempimo–lankstymo ciklą dar kartą, tuomet indą sandariai uždengkite ir palikite kambario temperatūroje 8–12 val. (pernakt). -
Formavimas
Darbo paviršių gausiai pamiltuokite, išverskite tešlą. Peiliu ar grandikliu ją padalykite: dviems–trim čiabatos kepalėliams arba mažesnėms bandelėms (9–12 vnt.). Kiekvieną gabalą švelniai patampykite, dukart perlenkite, viršų lengvai pamiltuokite. -
Galutinis kildinimas
Paruoštus kepinius perkelkite ant kepimo popieriaus, užklokite švariu rankšluosčiu (kad nepriliptų, viršus turi būti pamiltuotas) ir palikite 3 val., kad pakiltų. -
Kepimas
Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C. Kepkite 35–40 min., kol plutelė taps sodriai auksinė ir pakelus kepinį pabeldus į dugną pasigirs duslus garsas.