INGREDIENTAI:
- 200 g cukraus
- 200 ml grietinėlės (ne mažiau kaip 30 % riebumo)
- 100 ml karšto vandens
- žiupsnelis druskos
KARAMELES PARUOŠIMAS
Paruošimo laikas: apie 30 min.
-
Rinkitės aukštą 3–4 l puodą – karamelė virimo metu smarkiai putos.
-
Į puodą supilkite karštą vandenį, suberkite cukrų ir druską. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, maišydami, kol cukrus visiškai ištirps.
-
Kai mišinys užvirs, nustokite maišyti šaukštu (galite tik švelniai pakreipti puodą). Virkite karamelę be maišymo apie 7–8 min., kol sirupas įgis sodrią gintarinę spalvą.
-
Nuimkite puodą nuo ugnies ir atsargiai įpilkite kambario temperatūros grietinėlę. Energingai maišykite – karamelė stipriai burbuliuos.
-
Padėkite atgal ant silpnos ugnies ir dar 1–2 min. pakaitinkite, kad karamelė truputį sutirštėtų.
-
Palikite kiek atvėsti, tada supilkite į sterilius stiklainius ar indelius.
-
Laikykite šaldytuve iki 2–3 mėn., o šaldiklyje – iki 1 m.
PATARIMAI:
- Jei atvėsusi karamelė per skysta, dar šiek tiek pakaitinkite; jei per tiršta, įmaišykite šlakelį verdančio vandens.
- Norint gardinti, į karamelę galima įmaišyti vanilės esencijos, cinamono ar kitų prieskonių.
- Sūriai karamelei naudokite ½–1 a.š. druskos.
- Karamelė šaldiklyje neužšąla į ledą ir tinka ilgesniam laikymui bei porcijavimui.