INGREDIENTAI
Porcijų skaičius: 4
- 250 g trumpų tuščiavidurių makaronų
- 6 v. š. alyvuogių aliejaus
- 360 ml riebaus pieno
- 45 g sviesto
- 35 g kvietinių miltų
- 300 g tirpstančio sūrio mišinio (∼ ⅔ Čederio, ⅓ Gruyère)
- 120 ml 35 % grietinėlės
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Plutelei viršuje:
- 40 g panko džiūvėsėlių (arba paprastų)
- 40 g smulkinto kietojo sūrio
- 30 g tirpinto sviesto
- 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių
PARUOŠIMO BŪDAS
Paruošimo laikas: apie 45 min.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir lengvai patepkite aliejumi kepimo formą.
- Sūrius (išskyrus kietąjį plutelei) sutarkuokite ir sumaišykite.
- Makaronus virkite 2 min. trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, nukoškite, perkelkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite laukti.
- Puode ištirpdykite 45 g sviesto. Suberkite miltus ir maišydami kepkite, kol masė lengvai parus ir ims burbuliuoti.
- Lėtai pilkite pieną su grietinėle, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų. Kaitinkite ~2 min., pagardinkite druska ir pipirais.
- Į padažą sudėkite 100 g sūrio, išmaišykite, kol ištirps, tada įmaišykite dar 100 g.
- Makaronus supilkite į padažą ir gerai apvoliokite.
- Į formą dėkite pusę makaronų, ant jų – didžiąją dalį likusio padažo ir dar 100 g sūrio. Uždėkite likusius makaronus, užpilkite likusį padažą.
- Plutelei sumaišykite tirpintą sviestą, panko, kietąjį sūrį ir rūkytą papriką. Mišinį tolygiai paskleiskite ant viršaus.
- Kepkite ~30 min., kol viršus taps auksinis ir traškus.