Klasikinis varškės pyragas su uogiene – nostalgiškas skonis iš vaikystės

Klasikinis varškės pyragas su uogiene

Ingredientai

Porcijų skaičius: 10

Tešlai:

  • 600 g miltų
  • 180 g kepinių margarino (galima naudoti sviestą)
  • 150 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai grietinės
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių (su kaupu)

Įdarui:

  • 540 g 9 % riebumo varškės
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g tirštos uogienės (naudota – juodųjų serbentų)
  • 80 g cukraus
  • 2 šaukštai vanilinio cukraus

Paruošimo būdas

Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.

  1. Paruoškite tešlą:

    Minkštą sviestą ir margariną išsukite su cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, įmaišykite grietinę.
    Galiausiai suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir greitai sutarkuokite vientisą tešlą.

  2. Formuokite pagrindą:

    Tešlą padalinkite į dvi dalis – viena turi būti kiek didesnė.
    Didžiąją dalį iškočiokite ir įklokite į kepimo formą su kepimo popieriumi,
    suformuokite žemus kraštelius. Mažesniąją dalį atidėkite šaldytuve.

  3. Iškepkite pirmą sluoksnį:

    Pagrindą kepkite 180 °C orkaitėje apie 20 min., kol gražiai pagels.
    Išimkite ir leiskite pilnai atvėsti.

  4. Paruoškite įdarą:

    Varškę sumaišykite su 2 tryniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
    Atskirai išplakite 3 baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.

  5. Patepkite uogiene:

    Atvėsusį pagrindą tolygiai patepkite uogiene, paskleiskite varškės įdarą ir išlyginkite.

  6. Uždėkite viršutinę tešlos dalį:

    Mažesnę tešlos dalį iškočiokite, apvyniokite ant kočėlo ir atsargiai perkelkite ant įdaro.
    Prispauskite kraštelius, paviršių patepkite plaktu tryniu ir dekoruokite šakute.

  7. Galutinis kepimas:

    Kepkite 180 °C orkaitėje apie 40 min., kol viršus gražiai apskrus.
    Prieš pjaustant visiškai atvėsinkite.

Patarimas

Šis pyragas ypač skanus kitą dieną – kai skoniai susigeria. Laikykite vėsiai ir mėgaukitės su puodeliu kavos ar arbatos.