Gaivi saldžiarūgštė agurkų ir svogūnų mišrainė žiemai

agurkų ir svogūnų mišrainė

INGREDIENTAI

Kiekis – apie 8–9 litrus mišrainės

  • 4 kg agurkų

  • 1,5 kg svogūnų

  • 200 ml 9 % acto

  • 200 ml aliejaus

  • 200 g cukraus

  • 3 v. š. druskos

  • 1 v. š. garstyčių grūdelių
    (galite keisti 1–2 v. š. pasirinktų stalo garstyčių)

PARUOŠIMO BŪDAS

Bendra trukmė – > 1 val. + 12 val. marinavimui

  1. Daržovių paruošimas.

    • Mažus agurkus supjaustykite riekelėmis, didesnius – išilgai ketvirčiais.

    • Svogūnus pjaustykite žiedais arba pusžiedžiais.

  2. *Marinavimas.

    • Sudėkite agurkus ir svogūnus į didelį emaliuotą ar nerūdijančio plieno puodą.

    • Berkite druską, cukrų, garstyčių grūdelius, supilkite actą ir aliejų.

    • Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite ~12 val. kambaryje, kas kelias valandas pamaišydami, kad daržovės leistų sultis.

  3. Stiklainiai ir kaitinimas.

    • Švarius stiklainius ir dangtelius sterilizuokite (nuplikykite ar pakaitinkite orkaitėje).

    • Paruoštą mišrainę tankiai sukraukite į stiklainius, iki viršaus užpildydami išsiskyrusiu marinatu, kad daržovės būtų visiškai panirusios.

    • Didelio puodo dugną išklokite rankšluosčiu, pripilkite vandens (~⅔ stiklainių aukščio), sudėkite stiklainius su uždėtais, bet dar neįsuktais dangteliais.

  4. Pasterizavimas.

    • Kaitinkite, kol vanduo užvirs ir agurkai stiklainiuose pradės keisti spalvą, pasirodys pirmieji burbuliukai (≈ 10–15 min.).

  5. Užsukimas ir vėsinimas.

    • Atsargiai iškelkite stiklainius, sandariai užsukite, apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti po rankšluosčiu.

    • Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje (rūsyje ar sandėliuke).