Kremiškas „Mac & Cheese“ su traškia panko plutele

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius: 4

  • 250 g trumpų tuščiavidurių makaronų

  • 6 v. š. alyvuogių aliejaus

  • 360 ml riebaus pieno

  • 45 g sviesto

  • 35 g kvietinių miltų

  • 300 g tirpstančio sūrio mišinio (∼ ⅔ Čederio, ⅓ Gruyère)

  • 120 ml 35 % grietinėlės

  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų – pagal skonį

Plutelei viršuje:

  • 40 g panko džiūvėsėlių (arba paprastų)

  • 40 g smulkinto kietojo sūrio

  • 30 g tirpinto sviesto

  • 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių

PARUOŠIMO BŪDAS

Paruošimo laikas: apie 45 min.

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir lengvai patepkite aliejumi kepimo formą.

  2. Sūrius (išskyrus kietąjį plutelei) sutarkuokite ir sumaišykite.

  3. Makaronus virkite 2 min. trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, nukoškite, perkelkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite laukti.

  4. Puode ištirpdykite 45 g sviesto. Suberkite miltus ir maišydami kepkite, kol masė lengvai parus ir ims burbuliuoti.

  5. Lėtai pilkite pieną su grietinėle, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų. Kaitinkite ~2 min., pagardinkite druska ir pipirais.

  6. Į padažą sudėkite 100 g sūrio, išmaišykite, kol ištirps, tada įmaišykite dar 100 g.

  7. Makaronus supilkite į padažą ir gerai apvoliokite.

  8. Į formą dėkite pusę makaronų, ant jų – didžiąją dalį likusio padažo ir dar 100 g sūrio. Uždėkite likusius makaronus, užpilkite likusį padažą.

  9. Plutelei sumaišykite tirpintą sviestą, panko, kietąjį sūrį ir rūkytą papriką. Mišinį tolygiai paskleiskite ant viršaus.

  10. Kepkite ~30 min., kol viršus taps auksinis ir traškus.