INGREDIENTAI
Porcijų skaičius – 6
Tešla
-
150 g kvietinių miltų
-
80 ml šilto vandens
-
15 g neutralaus aliejaus
-
½ a. š. citrinų sulčių (arba acto)
-
Žiupsnelis druskos
Įdaras
-
1 kg obuolių
-
80 g cukraus
-
80 g maltų džiūvėsėlių
-
50 g sviesto
-
50 g razinų
-
50 g smulkintų migdolų (nebūtina)
-
3 v. š. romo, brendžio ar vandens
-
1 v. š. citrinų sulčių
-
1 a. š. cinamono
-
2 v. š. sviesto (štrudeliui aptepti)
PARUOŠIMO BŪDAS
Bendra trukmė – apie 1 val.
-
Tešlos paruošimas. Dubenyje sumaišykite vandenį, aliejų, druską ir citrinos sultis. Įmaišykite pusę miltų, po to – likusius. Minkykite ~10 min., kol taps elastinga ir nelipni. Suformuokite rutulį, paviršių patepkite aliejumi, pridenkite ir palikite kambaryje 1 val. (šaldytuve išsilaiko 2–3 d.).
-
Įdaras. Keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto, suberkite džiūvėsėlius ir maišydami lengvai apskrudinkite iki auksinės spalvos. Atvėsinkite ir sumaišykite su cukrumi bei cinamonu. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, pašlakstykite citrinų sultimis, įmaišykite migdolus ir rome pamirkytas razinas.
-
Tešlos ištempimas. Ant lengvai miltuoto stalo tešlą iškočiokite, tada rankų delnais tempkite, kol lakštas taps plonytis, beveik permatomas (storesnius kraštus nupjaukite).
-
Sluoksniavimas. Pusę lakšto patepkite tirpintu sviestu. Ant kitos pusės, palikdami 2–3 cm kraštelius, pabarstykite džiūvėsėlių mišinį ir tolygiai paskleiskite obuolių įdarą. Užlenkite kraštus, tuomet visą lakštą atsargiai suvyniokite į vyniotinį.
-
Kepimas. Štrudelį perkelkite siūle žemyn ant kepimo popieriumi išklotos skardos, viršų aptepkite likusiu sviestu. Kepkite 190 °C orkaitėje 30–40 min., kol paviršius taps sodriai auksinis.
-
Patiekimas. Šiek tiek pravėsusį štrudelį pjaustykite gabalais ir mėgaukitės, pavyzdžiui, su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais. Skanaus!