Autentiškas Vienos obuolių štrudelis su traškia plonyte tešla

Vienos obuolių štrudelis

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius – 6

Tešla

  • 150 g kvietinių miltų

  • 80 ml šilto vandens

  • 15 g neutralaus aliejaus

  • ½ a. š. citrinų sulčių (arba acto)

  • Žiupsnelis druskos

Įdaras

  • 1 kg obuolių

  • 80 g cukraus

  • 80 g maltų džiūvėsėlių

  • 50 g sviesto

  • 50 g razinų

  • 50 g smulkintų migdolų (nebūtina)

  • 3 v. š. romo, brendžio ar vandens

  • 1 v. š. citrinų sulčių

  • 1 a. š. cinamono

  • 2 v. š. sviesto (štrudeliui aptepti)

PARUOŠIMO BŪDAS

Bendra trukmė – apie 1 val.

  1. Tešlos paruošimas. Dubenyje sumaišykite vandenį, aliejų, druską ir citrinos sultis. Įmaišykite pusę miltų, po to – likusius. Minkykite ~10 min., kol taps elastinga ir nelipni. Suformuokite rutulį, paviršių patepkite aliejumi, pridenkite ir palikite kambaryje 1 val. (šaldytuve išsilaiko 2–3 d.).

  2. Įdaras. Keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto, suberkite džiūvėsėlius ir maišydami lengvai apskrudinkite iki auksinės spalvos. Atvėsinkite ir sumaišykite su cukrumi bei cinamonu. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, pašlakstykite citrinų sultimis, įmaišykite migdolus ir rome pamirkytas razinas.

  3. Tešlos ištempimas. Ant lengvai miltuoto stalo tešlą iškočiokite, tada rankų delnais tempkite, kol lakštas taps plonytis, beveik permatomas (storesnius kraštus nupjaukite).

  4. Sluoksniavimas. Pusę lakšto patepkite tirpintu sviestu. Ant kitos pusės, palikdami 2–3 cm kraštelius, pabarstykite džiūvėsėlių mišinį ir tolygiai paskleiskite obuolių įdarą. Užlenkite kraštus, tuomet visą lakštą atsargiai suvyniokite į vyniotinį.

  5. Kepimas. Štrudelį perkelkite siūle žemyn ant kepimo popieriumi išklotos skardos, viršų aptepkite likusiu sviestu. Kepkite 190 °C orkaitėje 30–40 min., kol paviršius taps sodriai auksinis.

  6. Patiekimas. Šiek tiek pravėsusį štrudelį pjaustykite gabalais ir mėgaukitės, pavyzdžiui, su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais. Skanaus!